Akciğer Kanseri ve Tedavisi
Akciğer hücrelerinin çeşitli kanser yapıcı maddelere (sigara, hava kirliliği, radon gazı gibi) uzun süre maruz kalması sonucu gelişen kanser türüdür. Akciğer kanseri geç bulgu verir, hastaların %75’inde hastalık ileri evreye geldiğinde tanı konabilir.
Akciğer Kanserinin Nedenleri?
Sigara (pasif içicilik dahil) en büyük sebeptir (%90). Bunun yanında hava kirliliği, kömür dumanı, asbest maruz kalmak, topraktaki radon gazı. Bazı hastalarda özellikle ailesel öyküsü olanlarda daha yüksek oranda görülebilmektedir.
Nasıl Tespit Edilir?
Hastada şikayetler oluşmaya başladığında büyük olasılıkla hastalık erken dönemi geçmiş durumdadır. Ailesel öyküsü olanlar, sigara içenler, hava kirliliğine sürekli maruz kalanlar, yüksek stres altında çalışanlar, kronik beslenme ve uyku düzensizliği olanlar mutlaka bir uzman doktor tarafından genç yaşlardan itibaren takip edilmelidirler. Risk gruplarında, en iyi takip yıllık “düşük doz akciğer tomografisi” ile yapılmalıdır.
Akciğer Kanserinin İlk Belirtileri?
Akciğer kanseri erken dönemlerde hastalarda çok fazla şikâyet yaratmaz. Genellikle daha ileri evrelerde kilo kaybı, göğüs ağrısı, yan ve sırt ağrısı, kan tükürme gibi şikayetlerle hastalar doktora başvururlar.
Akciğer kanseri hastalığı en ölümcül kanser türlerindendir ve en önemli sebebi SİGARA’dır! Akciğer kanserinde tedaviden olumlu sonuç alabilmek için erken tanı koyulması çok önemlidir. Sigara kullanımının bırakılması ve sigara kullanılan ortamlardan uzak durulması kanser oluşumunun önleyici sebepleridir. Akciğer kanserinin tedavisinden önce hastalığın tanısının doğru konulması ve evresinin doğru tayin edilmesi gerekir. Şikayetlerin çok ayrıntılı sorgulanması ve not edilmesi gerekir.
Tanısal testler & Girişimler
Akciğer grafisi, BT (Akciğer Tomografisi), PET/BT (Pozitron Emisyon Tomografisi), Beyin MR’ı, kemik sintigrafisi, SFT (Solunum Fonksiyon Testi) ve bronkoskopi, İİAB (ince iğne aspirasyon biyopsisi), mediasitnoskopidir.
Akciğer Kanserinin Evreleri
Evre 1A,B – Erken Evre
Evre 2A,B – Tümör biraz daha büyümüş (halen cerrahi yapılabilir)
Evre 3A – Tümör daha da büyümüş + lenf bezleri tutulmuş (gerekirse cerrahiden önce Kemoterapi ve/veya Radyoterapi yapılabilir)
Evre 3B – Tümör daha da büyümüş, lenf bezleri ve çevre ve/veya komşu organlar tutulmuş (cerrahinin yeri ancak Kemoterapi ve Radyoterapi sonrası değerlendirilir)
Evre IV – İleri evre tümör; uzak organ tutulumu var (sadece Kemoterapi Radyoterapi ve/veya İmmünoterapi)