Peroneal Sinir Tuzaklanması
Peroneal sinir sıkışması, peroneal sinirin fibula kemiği başında, yani hemen diz dış tarafında sıkışmasıdır. Peroneal sinir bu bölgede yüzeye çok yakın geçtiği için sıkışma durumu sık yaşanır.
Klinik
Diz altında, ayakta bacak yanından ayak sırtına ve başparmağa giden bölgede uyuşma, ağrı ve elektriklenme hissine neden olur. Ayak bileğinden ayağı yüze doğru hareket ettirmek zor olabilir. Hatta düşük ayak görülebilir.
Tanı
Hastanın hikayesi ve muayenesi tanı koydurucudur. Tanı çekilen sinir ileti çalışması (EMG) ile doğrulanır. Bel fıtıkları, belde dar kanal, siyatik sinir sıkışması ve yaralanması ile polinöropatiler ile ayırıcı tanı yapmak gerekebilir.
Cerrahi tedavi
Tedavide asıl amaç ağrıyı azaltmak, ayakta güç kaybını ve kas atrofisini önlemek ve uyuşukluğu gidermektir. Hastalığın konservatif tedavilere rağmen ilerlediği durumlarda cerrahi tedavi önerilir. Cerrahi tedavi, uzun süreli güç kaybının olduğu durumlarda, sinirin dizdeki basısını ortadan kaldırmak amacıyla uygulanır.
Fizik tedavi
Manuel terapide amaç sinirin sıkıştığı bölgede buna sebep olan etkenleri ortadan kaldırıp, sinirin rahatlamasını sağlamaktır. Eklem mobilizasyonları, traksiyon ve gliding gibi özel teknikler kullanarak yapılır. Güçlendirme ve eklem stabilizasyon egzersizleri uygulanır. Bantlama tedavisinde amaç en ağrısız pozisyonu bulup hassasiyet ve ağrıyı azaltmaktır. Tedavi sonunda hastaya ev egzersiz programı verilir.
Dikkat edilmesi gerekenler
Peroneal sinir tuzaklanması olan hastaların, tedavi öncesi ve sonrası, günlük yaşamlarında dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Bu hastalar gece diz yanı üstünde ters pozisyonda yatmamaları gerekir. Masa çalışmaları süresince dizlerini masa ayaklarına vurmaktan kaçınmaları gerekir. Dinlenirken ya da seyahatlerde koltukta uyuma esnasında dizlerinin yan kısımlarının basınç altında kalmamasına çalışılmalıdır. Bacak bacak üstüne atarken dizlerinin yan kısımlarına basınç uygulamamaya dikkat etmeleri gerekir.