1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Halluks Valgus

Ayak başparmağının kökünde şişlik, çıkıntı ve şekil bozukluğuna halluks valgus denir. Kadınların neredeyse yarıya yakınında bu yakınma vardır. Bu hastalıkta kısmen genetik bir eğilim vardır. Burada başparmak, diğer parmaklara yaklaşır ve bu keskin açılanma bir çıkıntı olarak görülür. Bunun dışında uzun yıllar topuklu, sivri burunlu ayakkabı giyenlerde de bu rahatsızlık meydana gelebilir. Bu nedenle bu rahatsızlığı olan her hastaların büyük bir çoğunluğu kadındır.

Tarak kemiği başının ayakkabılara sürtünmesi sonucu, başparmak kökünde, ciltte kızarıklık ve ağrı, ciltte nasır dokusu ve cilt altında yumuşak doku şişliği ile çıkıntı oluşur. Şekil bozukluğu arttıkça başparmak zamanla ikinci parmağın altına veya üstüne doğru ilerleyebilir. Bu tür mekanik sorunlara nasırlar eşlik eder. Daha fazla yük taşımaya başlayan tarak kemiği başları altında ağrılı nasırlar oluşur. Uzun zaman devam eden eklemdeki kötü pozisyon kıkırdak bozukluğuna neden olur. Bu aşamadan sonra yakınmalar iyice artar, ilaç ve diğer tedavi yöntemleri başarısız olur.

Tanı

Tanı için ayağınızın yere basarak çekilmiş röntgen filmleri ve fizik muayene gerekebilir. Gerekli durumlarda ayak basınç ölçümleri yapılabilir.

Sakınma

Bu rahatsızlığa sahip kişilerin büyük kısmı cerrahi olmayan bir biçimde rahatlatılabilir. Öncelikle çok dar ayakkabıların sağlıksız olduğu unutulmamalı, belirtileri arttıran ayakkabılar bir daha giymemeye özen gösterilmelidir. Özellikle dar, sivri burunlu, 5 cm’den yüksek topuklu ayakkabılar giyilmemeli, geniş burunlu ayakkabılar tercih edilmelidir.

En rahat ayakkabılar genellikle koşu ayakkabılarıdır. Bunların erkekler için yapılanları daha geniş kalıp olduğundan tercih edilebilir. Ayakkabı alırken başparmak üstünde baskı olmayacak kadar rahat olmalarına dikkat edilmeli.

Tedavi

Ağrı kesici ve ödem giderici ilaçlar, başparmak ile ikinci parmak arasında makara biçiminde destekler (parmak arası makarası), nasır yastıkları yakınmaların azaltılmasında yardımcıdır. Ancak bu tür tedaviler yakınmaları giderir, hastalığın meydana gelmesine neden olan anatomik rahatsızlığı ortadan kaldırmaz. Cerrahi olamayan önlemler sizi tatmin eden bir sonuç vermediyse size cerrahi gerekir denilebilir.

Cerrahi tedavi

Günümüzde cerrahi taleplerinde estetik kaygılar ve moda ayakkabıları giyme zorlukları daha fazla yer almaya başlamışsa da asıl cerrahi müdahaleye yürüme ve ayakkabı giymeyi engelleyen şiddetli ilerleyici ağrı varlığında karar vermek gerekir. Hastalardaki şekil bozukluğu farklı karakterde ve farklı derecelerde olması nedeniyle her hasta için ayrı bir cerrahi yöntem seçilebilir. Temel olarak cerrahi yöntemler bağ, kapsül ve tendonların düzeltilmesi ile yapılan yumuşak doku ameliyatları ve kemiklerin kesilerek düzeltilmesi şeklindeki kemik ameliyatlarından oluşur. Bazen bu ameliyat türlerinden birkaçının kombine edilmesi gerekebilir. Ameliyat kararı, şekil bozukluğunun tipine, şiddetine ve ortopedik cerrahın kararına bağlıdır. Ameliyat sonrası basma ve iyileşme süresi ameliyat tipine bağlıdır ve cerrah tarafından anlatılır. Ameliyat sonrası hasta ayakkabı seçiminde daha rahat olacaktır, ancak yine de yüksek topuklu ve sivri burunlulardan kaçınmak gereklidir.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?