1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Hareket Bozuklukları, Parkinson Hastalığı ve Beyin Pili

Parkinson hastalığı, esansiyel tremor ve distoni hastalığı hareket bozuklukları ile giden nörodejeneratif hastalıklardır. Bu hastalıklardan en yaygın görülen ve bilinen Parkinson hastalığıdır. Bu hastalık, ellerde ve bacaklarda istemsiz hareketler, yürüyüş bozulması, kısa adımlarla yürüme, yazı yazmanın bozulması, kamburlaşma, yüzde donuk ifade belirmesi ile ortaya çıkabilir. Bu hastalıkların sıklıkla nedeni bilinmese de, bazı kişilerde genetik geçiş, çevresel faktörlerin etkileri, distoni gibi hastalıklarda ise travma sonrası ortaya çıkması bu hastalıkların multifaktöriyel hastalıklar olduğunu gösterir. Bu hastalıklar genellikle ileri yaşlı kişilerde ve yavaş ama progresif şekilde ortaya çıkar. Bu hastalıkların bir ortak yönü de son yıllarda artan cerrahi tedavileridir. Bu tanıyı alan hastala nöroloji gözetiminde medikal tedavi alırlar. Medikal tedaviye yanıtsız hastalara cerrahi girişim gerekebilir. Bu hastalara yapılan ameliyat Derin Beyin Stimülattörü (DBS) uygulanmasıdır.

Tanı

Bu hastalıkların tanısı hastaların doktor tarafından detaylı muayenesi sonrası konulur. Hastalara manyetik rezonans (MR) çekimi hem tanıyı desteklemekte hem de görülebiliecek diğer hastalıkları dışlamak için gereklidir.

Tedavi

Birçok hastada ilaç tedavisi hareket bozukluğunu düzeltmeye yeterli olur. İlacın etki etmediği, ya da ilacı tolere edemeyen ve kullanamayan hastalarda cerrahi girişim uygulanır. Derin beyin stimulasyonu (DBS) implantasyonu (beyin pili) tedavisinde, ameliyatla kafatasında küçük delikler açıldıktan sonra, hastalığa neden olan beyin bölgesine elektrod yerleştirilir. Bu sayede beynin hasta bölümüne uygun elektrik akımı verilerek hareket bozukluğu giderilir.

Parkinson hastalığında destek tedaviler

Parkinson hastalığının oluşturacağı fonksiyon kayıplarına göre, hastaların hem uzun süreli bakım, rehabilitasyon, fiizik tedavi, egzersiz programı, diyet ve psikolojik tedavilere ihtiyaçları olabilir. Hastalarda görülen hareket bozukluğu ve spastisite için yapılan egzersizler ve manuet tedavi, hastalara belirgin fayda göstermektedir.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?