1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Lenfödem

Lenf dolaşım sistemi, vücuttaki dokular arası sıvı ve metabolik artıkların vücuttan atılımını sağlar. Aynı kan damarları gibi bir dolaşım sistemidir. Bazı durumlarda lenf sistemi görevini yapamaz ve o bölgedeki sıvı ve artıklar birikir ve proteinden zengin bir ödeme dönüşür, buna lenfödem denir. Lenfödem tek kol veya bacaktada gelişebileceği gibi, her iki kol veya bacakta da gelişebilir. Ödem arttıkça gode bırakmaya başlar ve o uzvun günlük yaşamda kullanımı zorlaşır. Daha ileri zamanlarda derinin katlanma yerlerinde sorunlar yaşanabilir.

Lenfödem genellikle kanser tedavisi gören hastalarda lenf düğümlerinin kısmen veya tamamen alınması sonrası, dokular arası sıvının lenf sisteminin taşıyacağı yükten fazla olması ve varolan lenflerin sistemi taşımakta güçlük çekmesi ile gelişir. Bazen de kırık sonrası, enfeksiyon sonrası, böcek sokması, radyoterapi sonrası, travma sonrası, cerrahi müdahale sonrası ya da felçlerden sonra gelişebilir.

Klinik

Genellikle bir kol yada bacakda, belli bölgelerde şişlik, gergin bir cilt, ağırlık hissi olur ve ciltte sertlik gözlenir. Şişliğin olduğu eklemde kısıtlılık olabilir.

Tedavisi

Manuel lenf drenaj masajı: Elle uygulanan bir tedavi masajıdır. Amaç biriken ödemi sağlam lenflerin olduğu bölgeye taşıyarak sistemden atılımını sağlamaktır.

Kompresyon (Bandajlama): Ödem olan bölgenin en uçtan başlayarak, dolaşımı aşağıdan yukarı doğru gidecek yönde sıkıdan gevşeğe doğru özel bandajlarla sargılamaktır. Amaç manuel lenf direnajı ile çalışmaya başlayan lenf sisteminin devamlılığını sağlamakdır.

Egzersiz: Ödem olan bölgedeki eklemlerde meydana gelen hareket kısıtlıklarını açmak için uygulanan egzersizdir.

Cilt bakımı: Cildin sertleşmesi ve gerginleşmesi nedeniyle özel kremlerle nemlendirilmesi gerekir. Ciltte mantar ve enfeksiyon gibi patolojik durumlarda dermatoloji konsultasyonu gerekir.

Nelere dikkat etmeliyiz

Ciltte ve ekstremitede enfeksiyon olmamasına, böcek-sinek sokmamasına ve sıkı giysiler giymemeye özen göstermeliyiz. Lenfödem olan uzvu günlük yaşamda aşağı sarkıtarak uzun süre bekletmemeliyiz.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?