1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Kafa Travması

Kafa travması, trafik kazaları başta olmak üzere, yüksekten düşme, iş kazaları, darp vb. gibi baş bölgesine alınan bir travma sebebiyle kafatası ve beyin dokularının yaralanması sonucu gelişen nörolojik bozukluklardır. 15-25 yaş arası genç gruplarda motorsiklet kazası ve şiddet içeren suçlar en sık sebebidir. 75 yaş üstü yaşlılar daha çok düşmeye ve kafayı bir yere çarpmaya bağlı kafa travması yaşarlar. Asker, polis gibi mesleklerde ateşli silahlara bağlı travmalar en büyük sebebidir. Bir yaşın altındaki hastalardaki en büyük sebep genellikle fiziksel istismardır.

Genel olarak kafa travması ile acil servislere başvuran hastaların ortalama bir kısmı ölümle sonuçlanmaktadır. Çoğu kafa travmaları sekelsiz sonuçlansa da kafa travması alan kişilerin doktor muayenesinden geçmesi önerilmektedir. Özellikle açık yara, uykulu hal, arka arkaya kusma, nöbet geçirme, kollarda-bacaklarda kuveetsizlik ve duyu bozuklukları, görme konuşma bozuklukları gibi bulgulardan biri veya bir kaçı olan hastalarda kafa travması ciddi ve hayati tehdit eden kanamaların bulguları olabilir.

Tanı

Hastalar dikkatlice muayene edildikten sonra hastalara beyin tomografisi, bazı durumlarda beyin manyetik rezonans (MR)’ı çekmek gerebilir. Görüntüleme sonucuna göre hastalara cerrahi tedavi veya izlem gerekebilir. Sadece kemik kırıkları olan hastalarda izlem genellikle yeterli olsa da bazı kırıklar sonucunda sonradan beyin kanaması gelişme ihtimali olabilir. Görüntülemelerde beyin kanaması izlenen hastaların bir kısmında beyin kanaması türüne ve boyutuna göre acil cerrahi gerekebilir.

Kafa travmasında görülen patolojiler ve tedavileri

Kafa travması sonrasında hastalarda kemiklerin kırılması, beyin kanamaları be beyin dokusunun ezilmesi izlenebilir.

Travmatik subaraknoidal kanama: en sık görülen türlerdir. Beyindeki subaraknoid katmanla (orta zar) pia katmanı (beyin üzerini örten iç zar) arasına olan kanamalardır. Genellikle küçük hacimli kanamalardır. Bu kanamalar ameliyat gerektirmese de hastaların takibi gerekmektedir. Çok nadiren bu tür kanama geçiren hastalarda beyinde sıvı toplanması (hidrosefali) gelişebilir.

Epidural kanamalar: beyinin dış zarı ile kemik arasında olan kanamalardır. Bu kanama geçiren hastalarda hastaların durumları geçici iyileşme sonrası aniden kötüleşebilir. Dolayısıyla, çok tehlikeli kanamalardır ve acil ameliyat gerektirirler.

Subdural kanamalar: Beyinin en dış zarının altında olan kanamalardır. Bu kanamayı geçiren hastaların hayati tehlikesi çok yüksek olduğundan hastaların hiç bekletilmeden acil opere edilmesi gerekmetedir.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?