1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu, median sinirin el bileğinde sıkışmasıdır.

Klinik

Baş parmak ve işaret parmağında uyuşma, ağrı, elde kullandıkça şişlik oluşması şeklinde semptomlar verir. Ağrılar ve uyuşma genellikle iş yapmayla ve geceleri artar. Bazen aşırı kullanım, el bileği travmaları veya yanlış kullanıma bağlı gelişebilir. Sinire bası arttıkça duysal ve motor sinirler etkilendikçe uyuşma ve güç kaybı başlar. İlerlemiş vakalarda el kaslarında erime görülebilir. Zamanla elimizi günlük yaşamımızda kullanmamız güçleşir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür.

Tanı

Hastanın hikayesi ve muayenesi tanı koydurucudur. Tanı çekilen sinir ileti çalışması (EMG) ile doğrulanır. Nadiren, boyun fıtıkları, boyunda dar kanal, ulnar sinir sıkışması ve polinöropati ile ayırıcı tanı yapmak gerekebilir.

Tedavi

Tedavide asıl amaç ağrıyı azaltmak, elde güç kaybını ve kas atrofisini önlemek ve uyuşukluğu gidermektir. Bilekteki sinirdeki ödemi azaltmak, ağrıyı azaltmak, hareket açıklığını artırmak ve el bileği kaslarını güçlendirmek gerekir öncelikle fizyoterapi yöntemleri kullanılır. Hastalığın bu tedavilere rağmen ilerlediği durumlarda ise cerrahi tedavi önerilir.

Fizyoterapi: Manuel terapi ile tüm eklemlere mobilizasyon, ağrısız hareket açıklığını artırmak, traksiyon gibi özel teknikler uygulanır. Mulligan konseptinde ise eklemin ağrısız pozisyonunda güçlendirme ve mobilizasyon uygulanır. Kinesiotape (bantlama) tedavisinde el bileğinin en ağrısız pozisyon almasını sağlamak için uygulanır. Güçlendirme egzersizleri ise ağrı azaldıkça el bilek çevresi kaslarını güçlendirmek için yapılır. Tedavi sonunda hastaya günlük yaşantısında dikkat edilmesi gerekenler söylenip, ev egzersiz programı verilir.

Cerrahi tedavi: Uzun süren, güç kaybının olduğu durumlarda, sinirin bu bölgedeki basısını ortadan kaldırmak amaçla uygulanır.

Dikkat edilmesi gerekenler

Karpal tünel sendromu olan hastaların, tedavi öncesi ve sonrası, günlük yaşamlarında dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Bu hastalar elleri ile aşırı yük taşımamalıdır. El ayasına sert zeminde ağırlık vermemeleri, sert cisim sıkmamaları, gece el üstünde ters pozisyonda yatmamaları ve elleri ile çamaşır sıkma hereketini yapmamaları gerekir.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?