1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Tarlov Kisti

Tarlov kisti, perinöral kist yada sinir kökü kisti olarak da adlandırılır. Sakral (kuyruk sokumu), lomber (bel), torasik (sırt) veya servikal (boyun) olmak üzere omurganın tüm bölgelerinde görülebilir. Tarlov kisti sinir köklerini etkileyen sıvı dolu keseciklerdir ve sakral bölgede daha sık görülür. Çok sayıda farklı büyüklüklerde kist olabilir. Asıl nedeni bilinmese de, sinir kılıflarının normal gelişmesinin bir varyasyonu şeklinde geliştiği düşünülmektedir. Kist içeriği normal beyin omurilik sıvısıdır. Birçok küçük Tarlov kisti bulgu vermese de, genellikle yavaş yavaş büyüyüp komşu sinir köklerine basarak bulgu verebilir.

Bulgular ve yakınımlar

Semptomlar kistin lokalizasyonuna ve büyüklüğüne bağlıdır. Bulguların yeri ve şiddeti kistin omurga kolonunda yerleştiği yere göre değişebilir. Genel olarak, Tarlov kisti ne kadar büyükse şikayete neden olma olasılığı da o kadar çoktur. Semptomlar arasında etkilenen sinirlerin innerve ettiği alanda ağrı, duyu kaybı, uyuşma ve duyu değişiklikleri olabilir. İdrar ve gaita kaçırma, cinsel iktidarsızlık, nadiren de bacaklarda güçsüzlük görülebilir.

Semptomatik Tarlov kistinde kronik ağrı sık rastlanılan bulgulardandır. Kistler eğer servikal (boyun) bölgede yerleşirse boyun, sırt, omuzlar, kollar ve ellerde şlikayetler görülebilir. Lomber (bel) ve sakral (kuyruk sokumu) bölgedeki kistler, belden aşağı, kalçalara ve bacaklara yayılan ağrılar yapabilir. Bu ağrılar yürümekle, ayağıya kalkmakla hatta oturmakla bile artabilir. Zaman içinde kötüleşebilir. Öksürmekle hapşurmakla kötüleşebilir. Genital bölgede, vulva ve testis çevresinde, anüs ve rektum çevresinde şiddetli ağrılara neden olabilir.

Tarlov kisti sinirleri etkilediği için, nörolojik kayıplar da görülebilir. Bunlar arasında bacaklarda güçsüzlük, idrar ve gaita kaçırma ve dışkılama bozuklukları, ağrılı idrar yapma vardır. Bazı kişilerde mesaneyi boşaltmak ve kabızlık görülebilir. Cinsel fonksiyon bozuklukları görülebilir. Deri duyusunda azalma, uyuşukluk, yanma veya karıncalanma hissi ve iğnelenme gibi duyu bozuklukları görülebilir.

Tanı

Yukarıdaki bulgulardan, detaylı hastalık hikayesinden ve nörolojik muayeneden Tarlov kisti akla gelebilir. Kistler manyetik rezonans (MR) görüntülemede detaylı olarak görülür. Bilgisayarlı tomografi (CT) ve Xray, kistlerin kemik yapılarda oluşturdukları değişiklikleri gösterir.

Tedavi

Semptomu nolmayan ve bir şikayete sebep olmamış Tarlov kistleri, MR gibi görüntüleme yöntemleri ile takip edilir. Periodik olarak çekilen MR’larda kistlerin boyları takip edilir. Büyük, semptom veren ve yakınımlara neden olan kistlerin cerrahi tedavisinde kist açılarak içeriği drene edilir. Daha sonra tekrar dolmasının önlemek için adele veya yağ dokusu ile oblitere edilir. Bunun için bazen adele flepleri kullanılabilir. Tedavinin, sinir hasarının geri dönüşsüz bir şekilde oluşmadan önce yapılması gerekir. Eğer hastada tedavi öncesi sinir hasarı oluştu ise, tedavinin başarısı düşecektir.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?