1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Piriformis Sendromu

Piriformis kası kalçada derine yerleşmiş bir adeledir ve uyluğun dışa rotasyon (dönüş) yapmasına izin verir. Bu sendrom, piriformis kasını geçen siyatik sinirin sıkışmasına bağlı olarak meydana gelir. Siyatik sinir, piriformis kasını geçerek kalçadan bacağa uzanır.

Piriformis sendromu, kalça bölgesinde bulunan piriformis kasının spazmı ve kalça ağrısına neden olduğu durumdur. Piriformis kası yakındaki siyatik siniri sıkıştırır ve bacağın arkasında ve ayakta (siyatik ağrıya benzer) ağrı, uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilir.

Piriformis sendromunun nedenleri nelerdir?
  • Kalça veya kalça bölgesinde travma
  • Piriformis kas hipertrofisi, spazmı (Genellikle sporcularda görülür.)
  • Uzun süre boyunca oturmak (Taksi şoförü, ofis çalışanları, bisiklet sürücüleri)
  • Anatomik anormallikler
Klinik ve belirtiler

Hastalar kalçadan bacağa yayılan ağrı şikayetiyle başvururlar. Piriformis sendromunun tanısı kolay değildir. Klinik öykü ve muayeneyle konulur. Ciddi piriformis sendromu vakalarında, kalçalardaki ve bacaklardaki ağrı o kadar şiddetli olabilir ki, bilgisayar başında oturmak, herhangi bir süre araba kullanmak veya ev işleri yapmak gibi temel, günlük görevleri yerine getirmek mümkün olmayabilir. Hastanın şikayetleri:

  • Kalça bölgesinde kronik donuk bir ağrı ve hassasiyet
  • Merdivenlerden inerken veya eğimli yerde yürürken ağrı
  • Ağrının oturmakla daha da şiddetlenmesi
  • Aktivite ile kötüleşen ağrı vardır
  • Uzun süre oturamaması
  • Kalça hareketiyle kötüleşen kalça ağrısı
  • Hastaya FAIR (Flexiyon, adduksiyon, iç rotasyon) testi yapılır. Semptomlar tekrar oluşursa test (+)'dir.
Tanı

Öncelikli olarak tıbbi geçmişinizin, semptomlarınızın gözden geçirilmesi gereklidir. Muayenenizin ayrıntılı olarak yapılarak hangi pozisyonların ağrıya neden olduğunu belirlemek gerekir. Ağrınızın diğer nedenlerini dışlamak için bazı görüntüleme testleri de gerekli olabilir. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve bilgisayarlı tomografi (BT) piriformis kasının genişlemesini ortaya çıkarabilse de bu görüntüleme teknolojileri disk ve omurga problemlerini dışlamakta daha faydalıdır. Ultrason ve elektromyografi (EMG) gibi tanı yöntemleri piriformis sendromunu teşhis etmek için kullanılabilir Bununla birlikte, manyetik rezonans nörografi siyatik sinirin tahriş olduğunu gösterebilir.

Tedavi

Öncelikli tedavi yöntemi konservatif tedavidir. Hastaya kısa süreli istirahat (en fazla 48 saat) verilebir. Hasta fizik tedavi programına alınabilir. Elektroterapi ajanları ağrıyı kesmek için tercih edilebilir. Sıcak-soğuk ajanlar hastanın öyküsüne göre şeçilip ağrıyı ve varsa ödemi azaltmak için kullanılır. Piriformis kasına yönelik germe ile kası gevşeterek siyatik sinir sıkışması azaltılabilir. Kas kuvvetlendirme egzersizleri ile kuvvetlenen kasın sinire basısı azalır. Manuel terapi, spora dönüş aktiviteleri, denge egzersizleri, postür egzersizleri, tetik nokta enjeksiyonu ve hasta eğitimi yapılır. Konservatif tedavi piriformis sendromu için hemen her zaman yeterlidir. Çoğu zaman cerrahi gerektirmez.

Hareket egzersizleri aralığı: Bir fizyoterapist ve manuel terapist, kasları germek ve spazmı azaltmak için özelleştirilmiş bir germe ve hareket aralığı egzersizleri programı planlayabilir.

Derin Masaj: Kalifiye bir uzman tarafından yapılan derin masaj terapisinin (manuel serbest bırakma), bölgeye kan akışını artırarak ve kas spazmını azaltarak iyileşmeyi arttırdığı düşünülmektedir.

Buz ve ısı tedavisi: Evde rahatsızlığı hafifletmenin basit bir yolu, ağrılı bölgeye cilde soğuk kompres veya ısıtma yastığı uygulamaktır. Ağrının başlangıcında, rahat bir pozisyonda yatın ve ağrılı bölgeye yaklaşık 20 dakika boyunca bir buz paketi yerleştirilebilir. Her 2-4 saatte bir tekrarlanabilir. Hafif bir masajı buzla birleştirmek daha yararlı olabilir. Yüzüstü uzanın ve birisinin ağrılı bölgeye büyük bir buz küpü ile hafifçe masaj yapmasını isteyin. Belirli aktivitelere genellikle artan ağrı eşlik ediyorsa, aktiviteden hemen sonra buz uygulamak iyi bir fikir olabilir. Bazen soğuğu sıcak ile değiştirmenin yararlı olduğunu düşünülebilir.

İlaçlar: Hekim tarafından ilaçlar verilebilir ve bunlar genellikle etkilenen bölgedeki inflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.

Piriformis enjeksiyonu: Spazmı ve ağrıyı azaltmak için doğrudan piriformis kasına ultrasonografi eşliğinde hekim tarafından ilaçlar enjekte edilebilir. Bir enjeksiyonun amacı genellikle fizik tedavide ilerlemeyi sağlamak için akut ağrıyı azaltmaktır.

Botox enjeksiyonu: tedaviler ile tedaviye dirençli kalıcı piriformis spazmı için, bir kas zayıflatıcı ajan olan botulinum toksini enjeksiyonu yararlı olabilir. Enjeksiyonun amacı kasın gevşemesine yardımcı olmak ve siyatik sinir üzerindeki baskıyı azaltmaktır. Her iki enjeksiyonun da amacı, hastanın germe ve fizik tedavi ile ilerlemesine yardımcı olmaktır, böylece enjeksiyonun etkisi üzerinde olduğunda kas gergin ve rahat kalır.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?