Pektus Ekskavatum (Kunduracı Göğsü)
Pektus Ekskavatum, göğüs duvarı yapı bozukluklarından en sık görülenidir. Pektus Ekskavatum, göğüs duvarı yapı bozukluğu içinde yer alan göğüs kafesinin içeri doğru çökük olmasıdır. Halk arasında "Kunduracı Göğsü" veya "Çökük Göğüs" olarak da bilinmektedir.
Pektus Ekskavatum, canlı doğumlarda 1/300-400 oranında görülmektedir. Sanıldığı kadar az rastlanılan bir tablo değildir. Erkeklerde, kadınlara göre 4 kat daha sık görülmektedir. Artmış bir ailesel yatkınlık söz konusudur. Hastaların %37’sinde ailesinde göğüs çöküklüğü (Kunduracı Göğsü) öyküsü vardır. Çöküklüğün nedeni kıkırdak kaburgaların fazla büyümesi de olsa, oluş sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Kaburga iki kısımdan oluşur, kemik kaburga ve kıkırdak kaburga. Burada düzensiz büyüyen kaburganın kıkırdak kısmı iman tahtasını arkaya doğru çeker. Çocukluk çağında bu rahatsızlık pek sorun oluşturmaz. Yaş büyüdükçe efor ve egzersiz sonrası, yapısı bozulmuş kıkırdak kaburgada ve sol meme bölgesinde ağrıya neden olabilir.
Pektus Ekskavatum deformitesinin şiddetinin doğru olarak değerlendirilmesinin yapılacak ameliyat sonuçlarının iyiliği açısından büyük önemi vardır. Pektus Ekskavatum’a başka hastalıklar da eşlik edebilir. Örneğin, Marfan Sendromlu olgularda daha şiddetli çöküklük izlenmektedir. Bu yapı bozukluğuna sahip hastalarda, Marfan Sendromu olma ihtimali mutlaka düşünülmelidir. Özellikle, skolyozu (omurga yan eğriliği) olan erkek çocuklarda bu göz önünde tutulmalıdır. Marfan sendromu düşünüldüğünde ekokardiyografi yapılır. Ekokardiyografide, ana atar damar (aort kökünde) genişlemesi ve aort veya mitral kapakta (kalbin sol karıncık ve sol kulakçık arasında var olan kapak) kanın geri kaçışının görülmesi (üfürüm duyulur) Marfan Sendromu tanısını destekler.
Pektus Ekskavatum Tedavi Seçenekleri
Pektus Ekskavatum’un cerrahi onarımında Ravitch tekniği sıklıkla kullanılmaktadır. Bu teknik, tüm yapısı bozulmuş kaburga kıkırdaklarının kılıfıyla ile beraber çıkarılması, ksifoidin (iman tahtasının alt ucunun) iman tahtasından tamamen kesilerek ayrılması, kaburgalar arası bandların iman tahtasından kesilerek ayrılması ve enine iman tahtasının kesilmesidir. Bu teknik Kirschner teli ile iman tahtasının öne doğru yer değiştirmesine izin verir. Bu şekilde iman tahtası normal olması gereken pozisyona gelmiş olur.
Bir diğer tedavi seçeneği ise, Nuss ameliyatıdır. Nuss Ameliyatı ilk defa 1987 yılında Donald Nuss tarafından tanımlanmıştır. Pektus Ekskavatum’un giderilmesinde minimal invaziv bir yöntemdir. Daha az kesi ile yapılan, hastaya daha az işlem gerektiren, işlem süresi daha kısa olan, ameliyat sonrası toparlanmanın daha çabuk olduğu, uzun dönem sonuçların oldukça yüz güldürücü olduğu bir cerrahi yöntemdir. Günümüzde yaygınlaşarak kullanılmaktadır. İman tahtasının (sternum) arkasını barla (çelik çubukla) destekleyerek kaburga ve kıkırdakların kesilmesinin ya da bölünmesi işleminin yapılmasına gerek olmadan, öne doğru kaldırılması yöntemidir. NUSS Prosedürü ya da NUSS Ameliyatı olarak bilinen prosedür yıllar içerisinde geliştirilmiş ve tekniğin kullanımı yaygınlaşmıştır. Pektus Eksavatum’un düzeltilmesi için en uygun ve ideal yaş aralığı 7–14 yaş arasıdır. Mümkünse ergenlik çağından önce yapılmalıdır ki, göğüs kafesi bu hızlı büyüme dönemi sonunda normal şeklini daha kolay alabilsin. Ancak NUSS tekniği ile, artık 30’lu ve 40’lı yaşlardaki hastalarda da çok iyi sonuçları alınmaktadır.