1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Pektus Karinatum (Güvercin Göğsü)

Kaburga iki kısımdan oluşur, kemik kaburga ve kıkırdak kaburga. Pektus Karinatum kıkırdak kaburgaların bir tarafta içe çöküklüğü, diğer tarafta dışa çıkıklığı ve iman tahtasının dönmesinden oluşabilir. Bu yapı bozukluğunun, en sık görülen klinik görünümü iman tahtasının kendisinin dışa çıkıklığı ve alt kaburga kıkırdaklarının simetrik olarak dışa çıkıklığıdır. Nadiren de sadece üst kısımda (kondromanubrium) yapı bozukluğu görülebilir. Burada, üst kaburga kıkırdakları tutulur ve iman tahtasının kendisi nispi olarak çökmüş durumdadır.

Pektus Karinatum’un oluşum nedeni bilinmemektedir. Nedeni tam olarak ortaya konamamış da olsa, aile hikayesinin olması ve eşlik eden hastalıkların beraber olması “bağ dokusu gelişiminde bir anormalliği” düşündürmektedir. Diğer bazı teoriler ise, anormal diyafram gelişimini ve kaburga kıkırdaklarının hacim olarak büyümesini (hipertrofi) neden olarak ileri sürmektedirler. Pektus Ekskavatum’dan daha az sıklıkta görülür. Erkeklerde kızlardan üç kat daha fazla görülür. Pektus Karinatum genellikle, Pektus Ekskavatum’dan farklı olarak, çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkar (11–15 yaş). Pektus Karinatum çok nadiren doğumda saptanır. Hastaların hemen hemen yarısı, ergenlik döneminde büyümenin başladığı dönemde hastalığı fark eder.

Genellikle Pektus Karinatum ile doğrudan ilişkili bir kalp akciğer bozukluğu yoktur. Bazı bilimsel yayınlarda, Pektus Karinatum'da, Pektus Ekskavatum’dan daha fazla akciğer şikâyetleri olduğu bildirilmiştir. Nefes darlığı, hızlı soluk alıp verme, akciğerin kapasitesinin azalmasına bağlı zaman içerisinde anfizem (akciğer doku harabiyeti) ve enfeksiyon (zatürre vb.) gelişebilir. Bazı yayınlarda da iman tahtasında erken kapanma olan Pektus Karinatum'lu çocuklarda, %20 oranında, doğumsal kalp hastalığı bildirmiştir.

Bilinen tedavi yöntemleri arasında sıkça minimal invaziv cerrahi (Abramson ameliyatı) tercih edilmektedir. Abramson ameliyatında iman tahtasının önünden ve kasların altından pektus barı, endoskopik olarak geçirilerek yerleştirilir. Çıkıntı yapan göğüs ön duvarı arkaya doğru bastırılarak göğüs ön duvarı normal pozisyona getirilerek pektus barı sabitlenir.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?