Poland Sendromu
Poland sendromu, her 30.000 canlı doğumda 1 görülür. Nadiren ailesel olabilen bir hastalıktır (sendrom). Meme kaslarının (pektoralis majör ve minör) yokluğu, kaburga ve kostaların yapısının bozuk olduğu veya hiç kaburga olmadığı (agenezi), koltukaltı ve aksiller kıllanmanın olmaması, meme başının hiç olmadığı (atelia) veya memenin hiç olmadığı (amastia), cilt altı yağ dokusunun yetersiz oluşu ve parmak aralarında perde veya yapışıklık (sindaktili), parmakların kısa olduğu (brakidaktili) durumlar ile karakterizedir.
Poland sendromunda, göğüs duvarı tutulumu, kaburgaların ve tek taraflı kaburga kıkırdaklarının kartilajların hafif derecede gelişmesinden tam yokluğuna kadar görülebilmektedir.
Poland sendromunda, cerrahi müdahale kaburga yokluğu, çökme bozukluğu ve paradoks solunumun bulunduğu durumlarda uygulanmaktadır. Karşı karinada protrüzyon varsa, cerrahi girişim esnasında müdahale yapılarak düzeltilmelidir. Ameliyatta defektin büyüklüğüne göre karşı 5. veya 6. kaburga greft olarak kullanılır ve göğüs duvarı stabilizasyonu amacıyla Teflon greft veya Latissimus dorsi kas flebi kullanılır.