1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Romatolojik Hastalıklarda Bütüncül Tedavi

Modern tıpta branşlaşma arttıkça, hastalıklar çok detaylı incelenmeye ve anlaşılmaya başlanmış ve bu durum zaman zaman hastanın sağlığıyla ilgili bütün tabloyu bir arada düşünerek çıkarım yapmayı zorlaştırmış ve edinilen sonuçlarda eksiklikler hissedilmiştir. İnsan vücudunun bir bütün entegre sistemden oluştuğunu ve vücudun bir bölümünü etkileyen bir patolojinin bütün sistemleri belirli bir oranda etkileyeceği düşünülmelidir. Son yıllarda romatizmal hastalıkların değerlendirilmesinde biyolojik, psikolojik ve psikososyal değerlendirmelerin birlikte yapılması gerektiği buna genetik değerlendirmelerin de eklenebileceği bilimsel araştırmalarda bahsedilmektedir ve buna bütüncül (holistik) yaklaşım denilmektedir.

Romatizmal hastalıklar çoğunlukla kronik süreci olan hastalıklardır. Bunlarda ağrı şiddeti, eklem hasarları, enflamasyon, santral nöropsikolojik süreç, dizabilite, emosyonel durum, kognitif durum, otonom sinir sistemi, uyku kalitesi, yorgunluk, sosyal faktörler, kötü alışkanlıklar, mesleki ve aile etkileri, komorbiditeler gibi birçok faktör çok yönlü değerlendirildikten sonra, doğru tanı ve kişiye özel (personalized) etkili bir tedavi programı yapılabilir.

Kişiye özel tedavi programı yapılırken, hastanın fiziksel aktivitelerin düzenlenmesi, fizik tedavisi, manuel terapisi, algolojik tedavileri, özellikli diyeti, psikolojik destek, hatta cerrahi gereksinimler uzman ekip tarafından değerlendirilmelidir. Hasta değerlendirmesinde bütüncül yaklaşımla çok yönlü değerlendirme yapılmasından sonra bu verilerin ve kombinasyonlarının doğru yorumlanması bilimsel bir disiplin gerektirmektedir.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?