1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Sırt Ağrısı

Sırt ağrısı çok sık görülür ve dünyada işgörmezlik haline en çok neden olan ağrılı durumlardan birisidir. Ne mutlu ki bu durumdan kaçınmak için birçok korunma yöntemi vardır. Bu yöntemler işe yaramaz ve ağrı yine de oluşursa, bunun çözümü yine de evde yapılacak egzersizler, manuel terapi, yada algolojik tedavidir. Cerrahi tedaviye çok nadiren başvurulur.

Bulgular

Sırt ağrısı basit bir kas kasılması gibi olabileceği gibi, çok şiddetli yakıcı kesici bir ağrı da olabilir. Ağrı omuzların hemen hizasında, tek yada çift taraflı olabilir. Ağrı bazen yukarıya boyna, bazen de bel eve bacaklara doğru, aşağıya yayılabilir. Ağrı devamlı yada sadece ayaktayken, yürürken olabileceği gibi, eğilme hareketleriyle de artabilir.

Nedenleri

Sırt ağrısı pek çok zaman tanı konabilir bir hastalığa bağlı olmadan görülür. Sırt ağrısına neden olan durumlar şöyledir.

Sırt kaslarının kasılması ve gerilmesi: Öne eğilerek çalışma, sık ağır kaldırma, kötü oturma ve duruş pozisyonu kas ve ligaman zorlanmaları ve ağrılı kas spazmlarına neden olabilir. Kişinin egzersiz yapmaması sırt ağrılarını arttıracak bir risk olarak görülmektedir.

Psikolojik durum: Depresyon, anksiyete ve gerginlik sırt ağrısı için büyük bir risk oluşturur.

Obezite: Aşırı kilolu olmak, tek başına sırta ekstra yük bindirerek sırt ağrısı nedeni olabilir.

Sırt fıtıkları: Sırt omurga kemiklerinin arasındaki kıkırdak dokunun yırtılarak omurilik kanalının içine doğru yer değiştirmesidir. Sinir yapılarına ve omuriliğe bası yapabilir.

Hastalıklar: Romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi kemik ve eklemleri tutan hastalıklar şiddetli sırt ağrısına neden olabilir. Kanser, omurganın travmaya bağlı kırıkları, omurga enfeksiyonları, bazı omurilik hastalıkları ağrıya neden olabilir.

Sigara: Sigara içenlerde sırt ağrısı daha sık görülebilir. Bunun nedeni sık öksürmeden sırttaki kaslar ve kıkırdakların zorlanması, sırt kasları ve kemiklerinde oksijensizliğe bağlı görülen osteoporozdur.

Ne zaman doktora görünmeliyim?

Pekçok zaman sırt ağrısı günler yada haftalar içinde evdeki önlemler ve basit tedavilerle geçer. Ağrı haftalarca sürerse, çok şiddetliyse, istirahat ile geçmiyorsa, bacaklarda güçsüzlük (felç) uyuşma, karıncalanma yapıyorsa, açıklanamayan kilo kaybı ile beraberse, ateş ile beraberse, idrar ve gaita problemine neden olduysa Doktora başvurmak gereklidir.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?