Omurilik Yaralanması ve Cinsellik
Günümüzde gerek erkekler gerek kadınlarda beyin, omurilik veya pelvis bölgesindeki hastalıklara bağlı idrar yolları ve bağırsak sorunları dışında, cinsel fonksiyonlar da olumsuz etkilenebilir. Bu etkilenme hastalığın yeri ve şiddeti ile direk ilişkilidir.
Yaşı ileri olan ya da farklı nedenlerle bazı hastalar için cinselliğin korunması ya da düzeltilmesi önemli olmayabilir. Ancak, genç yaşta kaza, travma veya başka nedenlerle felç geçiren, yürüyemeyen, vücudunun belli kesiminde hareket bozuklukları olan hastalarda bu sorunları dışında cinselliğin de ele alınması ve düzeltilmesi gerekir.
Cinsellikteki ereksiyon ve boşalma fonksiyonları yalnızca organa özgü bir işlev olmayıp, beynin uyarılması ve sinirsel iletilerin düzgün taşınmasına da bağlıdır. Beyin veya omurilik hasarına bağlı duysal uyaranlarda azalma, kas tonusunda düşme, orgazm, ereksiyon, ejakülasyon ve vajinal ıslaklıkta azalma en sık rastlanan cinsel işlev bozukluklarıdır. Kişinin cinsel aktivite sırasında istenilen hareketleri yapamaması (ör. dönememe, kaslarda zayıflık) ağrı olması gibi direk etkiler yanı sıra dolaylı olarak da psikolojik baskı ve yine cinsel isteksizlik oluşabilir.
Tüm bu tabloya rağmen beyin veya omurilik hasarı olan her bireyde cinsel işlev bozukluğu olmayabilir. Bireyler farklı yöntemlerle cinsel tatmin, haz ve uyarılmalarını sağlayabilirler. Bazı olgularda erkek hastalar için protez uygulamaları işe yarar ve hasta ve partneri için, yani sağlıklı kadın eş için yeterli cinselliği korumaya katkı sağlar. Aynı zamanda erkek bireyde de tam ereksiyon sağlanır.