1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Omuzda Sıkışma Sendromu

Omuz, insan vücudunun en hareketli eklemidir. Öne, arkaya, yukarı, aşağı, içe ve dışa olmak üzere tüm yönlere hareket imkanı sağlayan kompleks bir eklemdir. Omuz eklemini düz bir tabağa benzeyen glenoid ile bir topa benzeyen humerus kemiği başı oluşturur. Bu oluşumun yerinde durmasını bağlar, eklem kapsülü ve kısa kasların tendonları sağlar.

Omuz kuşağını oluşturan kasların (rotator manşet) omuz eklemi çatı kısmında bulunan akromion adı verilen kemik altında sıkışmasıdır. Tıp litaratüründe impingement olarak adlandırılır. Ayrıca bu bölgede bursa adlı kese şeklinde bir yapı yer alır. Bu yapı, kayganlaştırıcı bir sıvı ile kemik ve kas arasında sürtünmeyi azaltır. Hareket açıklığının devamı için yumuşak bir bölge sağlar. Sıkışma sonucu bursa adı verilen kesenin ödemi olan bursit oluşur. Bu sıkışmayı daha da arttıracağından tedavi edilmez ise tendinit dediğimiz tendon zedelenmesi de hatta rotator kılıf denen omuz fonksiyonlarının büyük kısmını yapan kas-tendon yapıda yırtıklara neden olabilir.

Sebepleri

Genç yaşlarda genelde akromionun yapısal anormallikleridir. Omuzda terarlayıcı kol yukarı kaldırılarak yapılan hareketler, vücut geliştirme gibi sporlarda ani yüklenmeler ya da kas dengesizlikleri, ileri yaşlarda ise omuz eklem kireçlenmeleri sebep olabilir.

Teşhis

Genellikle muayene ile teşhis konulur. Hasta kolunu yukarı kaldırıldığında, arka cebine, sırtına değdirmeye çalıştığında omuzun ön tarafında batıcı bir ağrı hisseder. Ağrının gece özellikle omuzunun üzerine yattığında artması tipiktir. Kemik yapılarda dejenerasyon, yapısal bozulma olup olmadığını görmek için röntgen istenir. İleri tetkik olarak rotator manşet (omuz kuşağı kasları) ve diğer yumuşak dokuların daha iyi değerlendirildiği manyetik rezonans (MR) görüntüleme kullanılır.

Tedavi

Ağrı genellikle hafif başlayarak zamanla artma gösterir. Bu yüzden hasta hekime başvurduğunda genellikle birkaç aydır ağrısının olduğunu ifade eder. Erken dönemde uygun ağrı kesiciler, buz tedavisi etkili olabilir. Bu tedavi başarısız olursa ya da ileri durumlarda lokal enjeksiyonlar ve PRP (Platelet rich plasma- Torombsitten zengin plazma) oldukça etkili olabilir. Diğer bir tedavi alternatifi de fizik tedavidir. Tüm tedavilere rağmen şikayetler düzelmemiş ise cerrahi müdahale gereklidir. Hastalığın şiddetine ve tipine uygun olarak kapalı (artroskopik) veya açık ameliyat gerekebilir.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?